We zijn interactiever dan ooit
Iedereen plempt alles maar op internet. Social media vormen een bron van dagelijks geweeklaag. En dan heb je de mogelijkheid om online op het nieuws te reageren, brieven te schrijven voor de brievenrubrieken in de kranten. En je kunt het telefoonnummer zoeken van een klaaglijn of een meldpunt. De burger is interactiever dan ooit.
De politiek speelt er gretig op in
Of het zin heeft allemaal, dat is de vraag. Politici kunnen beter dan ooit meekrijgen wat er speelt onder de bevolking, en daarop inspelen. Tweets worden voorgelezen in de Tweede Kamer, populisten krijgen een groter podium en over de kleinste voorvalletjes is discussie. Er zijn nog weinig tv-programma’s waar niet met meel in de mond wordt gesproken omdat alles gemonitord, geïnterpreteerd en veroordeeld wordt – door het volk.
Jan en Yolanthe
Het lijkt een eeuw geleden, maar toen Jan Smit en Yolanthe Cabau uit elkaar gingen, was het premier Balkenende die tijdens een persconferentie inging op de breuk. Het telefoonnummer zoeken van de zanger hoefde niet, dat had hij al. En hij had Smit een sms’je gestuurd. Sindsdien is de politiek, dankzij of ondanks de media, dichter bij de burger komen te staan dan ooit.
Hoe de media invloed hebben op de reputatie van een restaurant
Een culinair recensent kan restaurants maken of breken, die indruk krijgen we althans. Zeker voor de chefs van sterrententen is dit een heikel punt: wordt er een culinair recensent opgemerkt onder de gasten, dan krijgt die tafel extra aandacht, hij is immers invloedrijk.
Foodbloggers en social media
Er zijn hele films over gemaakt, waaronder Burnt met Bradley Cooper in de hoofdrol. Daarin is te zien hoe een witte brigade in paniek kan raken wanneer de media zichtbaar aanwezig zijn. En het zijn niet altijd journalisten van reguliere media. In afleveringen van Oorlog in de Keuken, met Gordon Ramsay, is de kijker ook getuige van het verschijnsel foodblogger, die via social media laat weten een bepaald restaurant uit te proberen en al bloggend zit te eten.
De boekingssites
Dan zijn er nog de boekingssites: de bekende platforms waarop je een tafel kunt reserveren én een recensie kunt achterlaten. Ze vallen niet onder de officiële media, maar oefenen wel degelijk hun invloed uit. Daarnaast houden ze er een flinke duit aan over omdat de restaurants een bijdrage moeten doen per reservering. De horeca is met handen en voeten aan ze gebonden.
Minder prikkels in je leven
Stress. We hebben er allemaal weleens last van, maar de een kan er beter mee omgaan dan de ander. Het maakt bovendien nog wel verschil uit of het gaat om kortdurende stress, bijvoorbeeld voorafgaand aan een belangrijk gesprek of examen, of dat er continue stress in je leven is. De stress kan zich dan gaan uiten in allerlei lichamelijke klachten. Sociale media zijn vaak een belangrijke bron van spanning, al is het alleen maar vanwege de hoeveelheid tijd die je erop doorbrengt. Dit is tijd die je niet meer aan andere, meer ontspannende dingen kunt besteden. Natuurlijk wil je op de hoogte blijven, maar probeer dit met mate te doen en zo minder prikkels tot je te nemen.
Het anti-stress mineraal magnesium
Wist je dat langdurige stress kan leiden tot een magnesiumtekort? Daarom is het verstandig om in tijden van stress, wanneer een magnesiumtekort dreigt, wat meer magnesiumrijke voeding tot je te nemen. Dit anti-stress mineraal zit bijvoorbeeld in spinazie, bananen, noten, volkorenpasta en –brood, pure chocolade en pindakaas. Je huisarts kan je ook informeren of het nodig is om extra magnesium tot je te nemen in de vorm van een olie of een supplement.
Schermpauze: heerlijk lunchen met deze ideeën
Zo nu en dan moet je schermpauze houden, zeker als je met aandacht wilt lunchen. Gedachteloos een broodje naar binnen duwen achter de computer wordt sterk afgeraden door menig werkcoach. Een stapje terug doen om er daarna weer twee vooruit te doen, dat is het idee achter regelmatige schermpauze. Wat eet je erbij?
Old Amsterdam, tomaat, avocado
Een verse knapperige bol met Old Amsterdam, tomaat en avocado is zo klaargemaakt. Je snijdt de avocado in plakjes of smeert hem uit op het broodje, legt de plakjes tomaat erop, draait er wat peper over en maakt het af met de plakken oude kaas. Geen mayo, geen vlees, geen boter, maar wel heel erg lekker.
Stokje salami met gesmolten brie
Deze heerlijke Italiaanse worst staat bol van de knoflook, maar dat is juist gezond. Doe de plakjes op stokbrood, leg er brie overheen, geeft het een tikje in de oven en strooi er daarna wat geroosterde zonnebloempitten overheen.
Pasta al forno!
Restje pasta van gisteren over? Doe het in een ovenschaal, gooi er wat Parmezaan of mozzarella overheen en warm de boel op. Italianen doen dit al eeuwen en gooien zo nooit eten weg. Smaakt heerlijk!
Op vakantie? Laat het vooral niet weten op social media!
Hoe je je huis moet achterlaten als je op vakantie gaat, weten we allemaal al lang. Maar anno 2020 is daar iets bij gekomen: opletten dat je niet via social media laat weten dat je ver van huis bent. We kunnen er niet vaak genoeg op hameren!
Echte vrienden?
Op social media mag je de boel afgeschermd hebben voor vreemden, het aantal ‘vrienden’ dat je er hebt, is veel groter dan de hoeveelheid mensen die je echt vertrouwt. Hackers kunnen alles achterhalen, bijvoorbeeld de ticket die je hebt geboekt, maar dat valt buiten je controlegebied. Wat je wel kunt doen: geen verslag doen van je vakantie-avontuur. Deel de foto’s achteraf.
Op vakantie (met ANWB verzekeringen)
Heb je het wel nodig om in pakweg het Kroatië of Italië de hele tijd op je telefoon te kijken? Geniet lekker van het moment en de omgeving zonder digitale beslommeringen. Tel daarbij de wetenschap dat je er niet online mee te koop loopt, en je bent echt op vakantie! En mocht er onverhoopt ingebroken worden: prijs je gelukkig met je ANWB verzekeringen, niet alleen voor je inboedel en opstal, maar ook voor je reis.
Hoe Michel van Egmond Nederlandse mannen weer aan het lezen kreeg
Als een heuse Oprah Winfrey heeft Michel van Egmond het volk weer aan het lezen gekregen. De voormalig journalist van o.a. Voetbal International schreef al veel boeken en artikelen voordat hij doorbrak met Gijp, de biografie van de ex-international en analist bij Veronica Inside.
Bekroonde boeken
Hij won er de NS Publieksprijs mee en ook het vervolg De Wereld Volgens Gijp werd bekroond. Ook zijn andere bestsellers over Wim Kieft (Kieft en De Terugkeer) waren goed voor ongekende verkoopcijfers. Niet alleen was het voetbalboek begonnen aan een ware comeback, dankzij de vele promotie van zijn boeken sloeg half Nederland weer aan het lezen.
Grote letters en korte zinnen
Dat hij dit voor elkaar kreeg met grote letters en regelafstand, en vaak korte zinnen, is geen ramp. Hij baande een weg voor vele andere sportschrijvers. En zijn gortdroge schrijfstijl wordt door collega-schrijvers uit de literaire wereld danig onderschat.
Volgende project: Derksen
Met zijn 71 lentes het enfant terrible van de voetbalwereld: voormalig journalist, nu analist Johan Derksen. Na Gijp en Kieft is hij het logische volgende VI-gerelateerde boek, dat binnenkort uitkomt. Waarschijnlijk zal het, logischerwijs, vlak voor de feestdagen uitkomen.
Vakantievoorpret: de omgeving verkennen met streetview
Stedentrip in de planning, vakantie geboekt? Dan is het leuk om alvast de omgeving te verkennen met streetview. Er zijn natuurlijk tal van websites die je naar de hotspots leiden, maar jij als eigenwijze reiziger duikt natuurlijk andere straatjes in. Zo ontdek je van tevoren waar je wilt zijn.
Bijna overal
Streetview heeft zijn best gedaan om alles vast te leggen, bepaalde steppes in Mongolië of jungleroutes in Bolivia zullen er niet op staan. Maar dat soort vakanties zijn ook niet de meest voor de hand liggende. Je trip in Parijs of door Umbrië kun je heel leuk opluisteren door de voorpret groter te maken en je research uitgebreider. Vaak wil je duizend dingen doen op één vakantiedag.
Ouderwets en toch modern
Dat ene terrasje, dat ene mooie uitzichtspunt of die rij bomen die langs een heuvel naar boven slingert, het staat niet allemaal genoemd op de goedbedoelde websites. Vaak zijn deze natuurlijk ook gesponsord. Maar juist de kleine dingen, lokale ondernemers en ambachtslieden, vind je door van tevoren alvast een streetview-wandeling te maken. Ergens is dat heel ouderwets, zelf rondkijken. Maar het feit dat je het virtueel doet, maakt het weer heel modern.
VI.nl, de virtuele tribune en/of voetbalkantine
Na voetbalwedstrijden is de site van Voetbal International het virtuele podium waar de fans hun gal kunnen spuwen. Met de mogelijkheid om in te loggen en te reageren op het voetbalnieuws, weet VI diverse liefhebbers te lokken met de nodige clickbait. Dit levert ook weer discussie op.
Club-brillen
De discussies lezen als een gesprek in menig voetbalkantine. Objectieve reageerders zijn op een hand te tellen, meestal wordt er vanuit de club-bril geredeneerd. Klassieke vooroordelen zijn niet van de lucht: de Ajacieden zijn arrogant, Feyenoorders harde werkers en PSV’ers resultaatvoetballers. Het blad VI heeft met deze zeer levendige website laten zien moeiteloos met haar tijd mee te gaan, ook getuige de diverse podcasts.
Alternatief voor de tribune
Sommige nieuwsberichten zijn wel regelrechte clickbait, geschreven om lezers te genereren en zo meer aan advertenties te verdienen. Meestal betreft dit een ietwat verminkte quote van een trainer of een gerucht. Het grappige is dat VI hier in de reacties veelal op aangesproken wordt. En dat degenen die dit roepen, te horen krijgen dat je ook niet kunt reageren. Al met al vormt VI een aardig alternatief voor de tribune en/of kantine: hier gaan de discussies eindeloos door.
Ben je toe aan een nieuwe keuken?
Wil jij dolgraag een keuken uit de zeer brede Ikea collectie? Werk dan met de Ikea keukenplanner. Dit is een stappenplan dat ervoor zorgt dat die keuken er uiteindelijk ook echt komt. Dat je dus straks ook echt die gedroomde keuken bij je thuis hebt. Bij Ikea kun je prima een complete keuken samenstellen, de Ikea planner zorgt ervoor dat de keuken er ook echt komt,
Meten dient zeer nauwkeurig uitgevoerd te worden
Je begint met het opmeten en inventariseren van de situatie bij je thuis. Dat meten doe je zeer nauwkeurig. Kijk of de leidingen goed liggen bij het realiseren van jouw droomkeuken, of de groepenkast in orde is. je noteert alles wat je tegenkomt, met daarbij uiteraard de maten. Vervolgens ga je ontwerpen en kies je precies die apparatuur die jij in de droomkeuken wenst. Je kunt voor het ontwerpen een afspraak maken bij Ikea, waar ze je gedurende twee uur kunnen helpen bij het maken van het voor jou perfecte ontwerp.
Kwestie van bestellen en vervoeren
Ben je het eens over het ontwerp en de prijs, dan is het nog een kwestie van bestellen en vervoeren. Wat betreft vervoer zijn de keukens zo gemaakt dat je de keuken zelf mee kunt nemen naar huis. laten bezorgen is ook een optie. Laat je de keuken installeren door een Ikea monteur, dan houd je de garantie op de keuken. En zo zorgt de Ikea planner ervoor dat de droomkeuken ook voor jouw realiteit wordt.
Last van kalk in je leidingwater?
Merk je dat je handdoeken harder uit de wasmachine komen, doet de vaatwasser minder goed zijn werk en voelt je huid en haar droger aan na een douchebeurt? Dan kun je baat hebben bij een waterontharder, de Amfa4000 in het bijzonder. De Amfa4000 maakt water zachter en dat merk je al binnen enkele minuten.
Magnesium en calcium maakt water harder
De aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater maakt het water harder. Met een waterontharder kun je het water zachter maken. Daardoor zal je apparatuur beter functioneren en is van kalkaanslag geen sprake meer. Met de Amfa 4000 gaat je apparatuur langer mee en gebruik je bovendien minder zeepproducten. En dat is goed voor het milieu.
Werkt al binnen enkele minuten
De Amfa4000 werkt niet met hars deeltjes maar met een magneet. Met een zeer krachtige magneet wordt kalk uit water gefilterd. De magneet verwijderd de deeltjes niet maar zorgt wel dat het zich niet weet te hechten aan apparatuur en leidingen. De Amfa4000 is zeer compact en wordt om de waterleiding heen gemonteerd. Nadat de waterontharder gemonteerd is, werkt het apparaat al binnen enkele minuten. Je haar en je huid voelt meteen minder droog aan en je apparatuur functioneert weer beter.
Waar zouden we zijn zonder een apenstaartje?
En wat is de diepere betekenis van het apenstaartje? Om met dat laatste te beginnen; dat weet eigenlijk helemaal niemand. Het tekentje heeft de belangrijkste plek in onze e-mailadressen. Dat blijkt echter toeval te zijn, het apenstaartje heeft namelijk niets met de computer of een e-mail van doen. Het was simpelweg een beschikbaar symbool dat toevallig gebruikt werd door de eerste verzender van een e-mail, Ray Tomlinson (1971).
Komt het apenstaartje uit Spanje of Italië?
Er gaan diverse verhalen over het apenstaartje. Zo zou het uit Spanje afkomstig zijn. Spaanse kooplieden duiden er in de vijftiende eeuw een kwart mee aan. Apenstaartje is aroba in het Spaans. Anderen menen dat het apenstaartje uit Italië afkomstig is. Het zou ‘al cambio’ betekenen en staan voor de wisselkoersen van een valuta. Er zijn ook klokken gevonden met een apenstaartje. De letter A zou dan voor de herkomst staan en het staartje was dan de stadsmuur van de stad.
Apenstaartje is geheel willekeurig gekozen
Vanwege de economische betekenis kreeg het apenstaartje eerst een positie op de typemachine en later op het toetsenbord. Toen Ray Tomlinson in 1971 stoeide met e-mails en een bepaald teken zocht koos hij voor het apenstaartje. Volledig toevallig dus en volledig willekeurig gekozen.
Een leuk cadeau voor je man!
Het is elke keer weer lastig om een cadeautje te kopen als iemand jarig is. En toch moet je iets vinden, met lege handen aankomen is geen optie. Welk cadeau je ook kiest, je maakt het bijzonder door het te personaliseren. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld. Is er een man jarig? Geef een taart met de tekst ‘gefeliciteerd man’. Een taart met tekst zal meer gewaardeerd worden dan een meer smaakvolle taart zonder tekst.
Personaliseren is het toverwoord
Personaliseren is dus het toverwoord als je iemand iets moet kopen. Behalve ‘gefeliciteerd man’ kun je op zo goed als elk cadeau een tekst laten plaatsen. Je kunt daarbij de naam van de jarige noemen, je kunt het ook gewoon houden bij ‘gefeliciteerd man’. Met een tekst maak je elk cadeau extra bijzonder. En dat hoeft helemaal geen hoogdravende tekst te zijn dus.
‘Gefeliciteerd man’ voor zowel praktische als originele cadeaus
Een cadeau vinden voor iemand, of het nou een man of een vrouw is, is altijd lastig. Vaak wordt het een paar sokken. Maar ook die sokken kun je dus een persoonlijk tintje geven door een tekst. Sokken met ‘gefeliciteerd man’ maken de sokken toch meer bijzonder dan wanneer je sokken zonder tekst geeft. Je kunt zowel een praktisch als een origineel cadeau met een tekst geven zoals tegenwoordig vrijwel elk cadeau is te personaliseren. Vaak vind je bij de drogist ook nog wel een leuk presentje.